Przepisy

poniedziałek, 21 października 2013

Chilli con carne



Kuchnia a'la mexicana dla pikantożerców.
Nie miej mi za złe, że daję tylko zwyczajne zdjęcie chilli z bułką, ale nie mam czasu na wygłupianie się ze zdjęciami z góry, z boku, z dołu i od dupy strony no bo po co? :D 
Tak powinno wyglądać na końcu gotowania. Jeżeli wyjdzie niebieskie to trudno, zaprosisz teściów na smerfne hity.



Chilli con carne


 ok. 30 minut
ilość porcji: 4-5 os. 

Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 puszki krojonych pomidorów 
1-2 szt. ostrej papryczki ( sam wybierz moc)
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
2 szklanki rosołku ( woda + kucharek wystarczy)
500 g mielone mięso wołowo-wiepszowe ( tak są pakowane w Lidl'u)
2 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
1 łyzka oleju 
pieprz cayenne (chilli)
papryka słodka
sól

Przed rozpoczęciem przygotuj sobie duży garnek.

Przepis:
1. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną wcześniej cebule i czosnek. Przypraw je papryką słodką (z pół łyżeczki). 

2. Dodaj mielone i smaż tak długo aż będzie zwarte i gotowe.

3. Pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną  i ostrą  papryczkę ( pamiętaj! usuń wnętrze - pestki!) wrzuć do garnka. Daj też łyżkę przecieru. Zamieszaj i podduś pod przykryciem z 10 min. na małym ogniu.

4. Wlej rosołek , dodaj liście laurowe i pomidory z puszki. Znowu zamieszaj i zostaw pod przykryciem na już średnim ogniu na kolejne 10 min.

5. Na sam koniec dodaj fasolę z kukurydzą i zostaw na 2-3 min. 

6. Wyciągnij liście laurowe. To jest moment gdzie musisz spróbować czy pasuje Ci ten smak. Ja zawsze dodaje jeszcze szczyptę soli i cayenne, bo lubię. 
To wszystko!

Bon appetit!
             ~Ewe







Jeżeli masz jakieś pytania, uwagi, a może pochwały to zostaw komentarz. 
Podziel się swoimi pomysłami!