Przepisy

środa, 20 listopada 2013

Burrito


Wybaczcie, że tak długo musieliście czekać na kolejny przepis, ale jak mówiłam nie prowadzę tego bloga z powodu braku zajęć w życiu, wręcz odwrotnie. Daję sobie tutaj przepisy dlatego, żeby móc te swoje zajęcia robić, ułatwić sobie życie.

Tym razem  "EweBurrito". Nie wiem jak smakuje prawdziwe burrito, ale mnie ten smak całkowicie zadowala. Plus jest mega łatwy.

Burrito
(z kukurydzą)

Ok. 40 min

ilość porcji: 6 os.

Składniki:

6 szt. tortilli (zazwyczaj tak są pakowane)
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe
1 cebula
1 kostka (250g)  potartego sera żółtego Edam 
3 paczki sosu z Knorra "Napoli" ( ew. sos pomidorowy )
2 łyżki masła
1 puszka kukurydzy  ( można dać czerwoną fasolę)
3 szklanki wody

Przygotuj: szeroką patelnię, garnuszek na sos, głęboki garnek, blachę, na której położysz burrito.

Przepis:

1. Na suchej patelni podgrzej tortille z każdej strony, aż się lekko zrumienią (z 2 min.). Nie pozwól żeby się spiekły lub były spalone, bo wtedy burrito Ci się rozwali.

2. Pokrój cebulę w kostkę. Podsmaż ją w głębokim garnku na 1 łyżce masła, aż się zrumieni.

3. Dodaj do garnka mięso i pomieszaj. Smaż całość przez jakiś czas, aż mięso będzie całkowicie gotowe. (Jeżeli Twoje mielone wydziela bardzo dużo tłuszczu, możesz powybierać łyżeczką- mięso musi być suche!)

4.  W małym garnuszku przygotuj sos. Wlej 3 szklanki wody i wsyp knorra, mieszaj i zostaw na małym ogniu aż zacznie się gotować.

5.  Przygotuj blachę, posmaruj spód masłem. Włącz piekarnik na 180st. (termoobieg). 

6. Do mięsa wlej 3/4 sosu pomidorowego, dodaj kukurydzę i zamieszaj. Zostaw na małym ogniu na 5 min.

7. Pora przygotować burrito:
-1 chochla mięsa na środek
-posyp odrobiną sera
- nałóż łyżeczką trochę sosu na przeciw "zamknięcia" (wtedy ciasto się nie otworzy)
- połóż tak wszystkie burrito na blachę
- polej resztką sosu
- posyp z góry serem

8. Włóż do piekarnika na ok. 10-15 min. Aż do momentu całkowitego roztopienia się sera 
i Voila!

Takie danie dobrze smakuje z wszelkimi rodzajami surówek, sałatek. Można podawać nawet 
z frytkami jeśli ktoś jest bardzo głodny.

Bon appetit!
             ~Ewe



Jeżeli masz jakieś pytania, uwagi, a może pochwały to zostaw komentarz. 
Podziel się swoimi pomysłami.