Przepisy

wtorek, 17 grudnia 2013

Żurek


Cześć! W internecie można znaleźć mnóstwo wykwintnych wersji tego dania, ale często zapominamy, że tak na prawdę żurek to danie staropolskie. Podam Ci dzisiaj przepis na podstawowy żurek (bez żadnych chrzanów śmietanek itp.- nie lubię chrzanić bez sensu) z "puree" ziemniaczanym zwanym po śląsku sztamfki. Ten przepis podała mi mama i sprawdza się za każdym razem. A ten czosnek... Mmm pychotka :D


Żurek

 ok. 2 godz.


ilość porcji: 6-7 os.

Składniki
40 dag wędzonych żeberek
300 ml zakwasu "Żur śląski" (sprawdź go: on musi być gęsty)
2 l wody
na 2 l wody 7-8 ząbków czosnku
pół krążka kiełbasy podwawelskiej
sól, pieprz

ziemniaki:
1 cebula (pokrojona w kostkę)
50 g masła
sól

*Opcjonalnie:*
ugotowane jajko, suszone grzyby itp. (według upodobań, ja się  to nie bawię :D)

1. Włóż żeberka do dużego garnka, zalej wodą i gotuj przez ok. 1,5 h (aż mięsko zmięknie)

2. Gotowe żeberka wyciągnij z garnka (Nie wylewaj wody!) obierz z kości i pokrój w kostkę.

4. Kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj razem z mięsem do wody.

5. Wlej 250 ml - 300 ml gęstego zakwasu. Zagotuj. Dodaj zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Zamieszaj.

6. Ugotowane ziemniaki, zgnieć i dodaj soli. 

7. Na patelni usmaż poszatkowaną wcześniej cebulę aż będzie mieć złoty kolor. Dodaj do ziemniaków i zamieszaj.

8. Ziemniaki daj na talerz i nalej zupy.

GOTOWE!

Może się trochę za bardzo rozpisałam, ale chcę ułatwić innym robotę i wytłumaczyć co się da.

Bon appetit!
             ~Ewe


Jeżeli masz jakieś pytania, uwagi, a może pochwały to zostaw komentarz. 
Podziel się swoimi pomysłami.